Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرعامل سازمان قطار شهری تبریز گفت: همه امور سازمان از طراحی تا اجرا، زیرنظر مشاوران ذی‌صلاح است که پس از تصویب شورای ترافیک استان، در شورای ترافیک کشور نیز مطرح و مصوب می‌شود.

به گزارش خبرگزاری برنا در آذربایجان شرقی، مصطفی مولوی در جلسه روز گذشته شورای اسلامی شهر تبریز  اظهار کرد: برگزاری جلسه ویژه برای متروی شهری، عزم جدی شورا برای شفافیت در امور را نشان می‌دهد که امیدوارم این جلسه منجر به حل مشکلات مترو شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او افزود: بنده از عملکرد فنی همه مدیران قبلی متروی تبریز دفاع کرده و از آنها تشکر می‌کنم که در این حادثه گاهی مورد بی مهری قرار گرفته‌اند.

مدیرعامل سازمان قطار شهری تبریز با اشاره به نحوه برگزاری مناقصات قطار شهری اعلام کرد: مناقصات انجام گرفته بر اساس نظام فنی و آیین‌نامه کشور است و واگذاری امور به پیمانکاران نیز در اختیار ما نبوده و از طریق سامانه و به صورت تصادفی انجام می‌گیرد.

او اضافه کرد: طراحی خطوط و مراحل تصویب آن، فعالیت اصلی سازمان قطار شهری است که پس از طراحی در شورای عالی تصویب و به وزارت ارسال می‌شود؛ در مورد افتتاح ها، سازمان بر اساس اساسنامه وظیفه ساخت و راه‌اندازی را بر عهده دارد.

مولوی خاطرنشان کرد: حدود دو سال و نیم پیگیر خط سوم بودیم و دولت نیز متعهد به پرداخت اعتبارات آن بود، که متاسفانه نتوانستیم جذب کنیم؛ البته هنوز می‌توانیم این مبلغ را جذب کنیم.

او یادآور شد: فاز ۱ و ۲ سیستم ای تی او، تهویه و سیگنالینگ نداشت، اما افتتاح شد؛ در سال ۹۸، قطار برای نخستین بار تست و به ایستگاه لاله رفته و پس از آن ایستگاه مبدأ و مسیر تعیین شده و سپس تصمیم به راه‌اندازی ایستگاه سیزدهم و تردد قطار در آن مسیر کرده‌اند، همانند فاز دوم، که هنگام افتتاح ایستگاه مبدا و مقصد تعیین کرده بودند.

او افزود: خط ۱ قبل از سال ۹۷، پیشرفت ۸۳ درصدی داشت که اکنون ۹۴ درصد شده است. پیشرفت خط ۲ نیز از ۱۲ به ۱۶ درصد افزایش یافته است؛ یک دستگاه تی بی ام برای حفاری خط دوم اضافه کردیم تا پنج کیلومتر حفاری در این خط افزایش یابد.

مدیرعامل سازمان قطار شهری تبریز عنوان کرد: اوراق مشارکت در ابتدا ۴۰۰ میلیارد بود اما با رایزنی های انجام گرفته این مقدار به ۶۵۰ میلیارد تومان افزایش یافت که قرار است در خط دوم هزینه شود.

او تأکید کرد: ما طبق برنامه می‌توانستیم این پول را در بانک مرکزی گذاشته ولی سودی نداشته باشیم اما بر اساس برنامه از قبل پیش‌بینی‌شده، هزینه‌ کرده‌ایم و ۱۴۰ میلیارد تومان از محل این اعتبار سود دریافت کردیم.

مدیرعامل سازمان قطار شهری تبریز ادامه داد: سازمان قطار شهری تبریز، شورای‌عالی سازمان دارد که استاندار رئیس شورا است و رئیس شورای شهر و شهردار عضو این شورا هستند؛ در کنار آن، هیئت مدیره سازمان نیز فعالیت خود را در چارچوب چارت سازمانی پیش می برد.

 

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: تبریز مدیرعامل سازمان قطار شهری تبریز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۴۹۴۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شناسایی فرار مالیاتی ۳۰۰ میلیارد تومانی در حوزه ساخت و ساز

به گزارش خبرگزاری مهر، بر اساس اعلام سازمان امور مالیاتی، شاهین مستوفی سرپرست مرکز بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پولشویی سازمان امور مالیاتی کشور پیرامون نحوه شناسایی فرار مالیاتی مجریان ذیصلاح ساختمان خوزستان و میزان مطالبه مالیاتی از آنان، اظهار کرد: متعاقب دریافت گزارش سامانه سوت زنی مبنی بر فرار مالیاتی شرکت‌های سازنده مسکن در این استان و باتوجه به وجود اطلاعات مربوط به میزان فعالیت این اشخاص در سازمان نظام مهندسی استان مذکور (از جمله حق تعرفه هر متر مربع متراژ واگذار شده به هر شخص حقیقی یا حقوقی، قراردادهای منعقده فی‌مابین کارفرمایان و مجریان ذی‌صلاح) و عدم همکاری کامل آن مجموعه، انجام بازرسی موضوع ماده (۱۸۱) قانون مالیات‌های مستقیم در دستور کار قرار گرفت.

مستوفی گفت: با بررسی اسناد و مدارک به دست آمده از بازرسی انجام شده، مشخص شد حق‌الزحمه واقعی ۵۷۳ مجری ذی‌صلاح ساختمان در استان طی سال‌های ۱۳۹۸ لغایت ۱۴۰۲ قریب به ۱۳ هزار میلیارد ریال بوده (بعضی از مجریان ذی‌صلاح در سنوات مختلف کارکرد داشته اند) لیکن درآمد ابرازی آنها در اظهارنامه‌های مالیاتی تسلیمی بسیار کمتر از این مبالغ اعلام شده بود که با¬ عنایت به مستندات مذکور و با رعایت قوانین و مقررات، بالغ بر ۳ هزار میلیارد ریال مالیات و عوارض در منابع مالیات بر درآمد و مالیات بر ارزش افزوده طی اوراق مطالبه و تشخیص صادره، از مودیان مذکور مورد مطالبه قرار گرفته است.

کد خبر 6100485 سمیه رسولی

دیگر خبرها

  • تکمیل طراحی پتروپالایشگاه شهید سلیمانی تا پایان ۱۴۰۳
  • خط لوله تبریز - ارومیه هفته آینده به بهره‌برداری می‌رسد
  • شناسایی ۳ هزار میلیارد ریال فرار مالیاتی حوزه ساخت و ساز در خوزستان
  • شناسایی فرار مالیاتی ۳۰۰ میلیارد تومانی در حوزه ساخت و ساز
  • پروژه قطار شهری اصفهان-نجف‌آباد آماده کلنگ‌زنی است
  • ویژه برنامه‌های فرهنگی مترو تهران در نمایشگاه بین المللی کتاب
  • هویت شهید گمنام در تبریز شناسایی شد
  • شوراهای اسلامی در احصاء مطالبات مردم و ارائه راهکار برای رفع چالش‌ها پیشگام باشند
  • ◄ متروی قم در پیچ ؛ واگن 6 میلیاردی به 51 میلیارد رسید!
  • اجرای بیش از ۴ کیلومتر حفاری تونل خط چهار مترو مشهد